“Grački boj” predstavljen u knjižnici

Dan Sv. Mihovila, zaštitnika Gradca smo proveli onako kako i priliči, uz promociju knjige “Grački boj” domaćeg autora – Milke Peke. Milko kao veliki zaljubljenik u zavičaj, literalno djeluje još od 1982.g.  Tema knjige je velika bitka kod Gradca iz 1666.g. u kojoj je prema dostupnim izvorima (crtež tadašnjeg mletačkog inženjera Giosseppe Santini) vojska gračkih ratnika i knezova Kačića, uskoka, primoraca te mornarice mletačkog generala Catarina Cornera pobijedila vojsku bosanskog paše Ali paše Čengića.

Milkina želja za očuvanjem spomena na velika povijesna događanja, poštovanje predaka i neumorno istraživanje dovelo je do ove sjajne romansirane povijesne priče koja osim što svjedoči jednom važnom povijesnom događaju, ona je i izvor obilja detalja iz svakodnevnog života, pa osim događaja vezanih uz samu bitku Milko nam pruža uvid u tadašnje prilike,  prijateljstva, ljubavi, mogućnosti i nemogućnosti.

Knjiga je izdana pod pokroviteljstvom Općine Gradac te kako nije namijenjena slobodnoj prodaji, ova je promocija bila jedinstven trenutak za poklanjanje knjige svima zainteresiranima, što su autor Milko Peko i u ime Općine Gradac Matko Burić, načelnik i upriličili na ovoj promociji.

Za sve koji nisu stigli do promocije i svog primjerka, a imaju želju pročitati roman preostaje posudba u knjižnici.