O knjižnici

Općinska knjižnica Hrvatska sloga Gradac prvi put je osnovana 1899.g., pokretač i osnivač  bio je ondašnji općinski načelnik Petar Andrijašević uz potporu društva “Petar Svačić”.

 100 godina od prvog osnutka, uslijed raznih nepovoljnih društvenih zbivanja, biva zatvorena te se ponovo otvara 1999.g. za čiju su obnovu inicijativu dali članovi društva “Gornjoprimorske općine Gradac i prijatelja” iz Zagreba i njen budući dugogodišnji ravnatelj, g. Miroslav Ujdurović, a sve uz potporu Općine Gradac.

Općina Gradac osigurava prostor te uz financijsku pomoć Ministarstva kulture RH i oprema ga te ona započinje s radom 29.05.1999.g., s fondom od 3387 knjiga, sve mahom donacije građana, knjižnica i drugih ustanova.

Od 1999. g. knjižnica je smještena na prvom katu stambene zgrade na adresi Stjepana Radića 1 u Gradcu i prostire se na ukupno 76 m², a  prema Standardima za narodne knjižnice pripada VII.

razredu knjižnica odnosno djeluje na području manjem od 5 000 stanovnika.

Knjižnica pruža usluge članovima raznih dobnih skupina te svoj fond prilagođava interesu korisnika. Danas fond knjiga obuhvaća više od 18 000 primjeraka i u velikoj mjeri zadovoljava potrebe korisnika. Osim svojom redovnom djelatnosti, knjižnica je pokretač i nositelj i raznih događanja kulturnog, edukativnog ili zabavnog karaktera, a sve sa svrhom popularizacije knjige i čitanja odnosno cjeloživotnog obrazovanja.

Volimo knjižnicu jer ima puno zanimljivih knjiga, radionica i zabave.

Luna i Lucija

Knjižnica je mjesto na kojem možemo pronaći rješenje za svako životno pitanje

Koni Bulfon
Koni Bulfon

Ugodan kutak za druženje i zabavu uz priče, radionice i igre

Maja Bojanović
Maja Bojanović